FYRA HJÄRNOR,
FYRA ÅSIKTER.

I den här artikeln har vi låtit våra hjärnor spekulera fritt kring
det yrke vi handlöst ger oss in i.

Att lägga tid


Av Elias KlingénAlla våra idoler har en sak gemensamt: de har lagt ner ofantligt mycket tid för att nå toppen. Det spelar ingen roll om det är fotboll, schack eller grafisk formgivning. För att bli riktigt duktig behöver du spendera många timmar varje dag, det är ingen svår ekvation.

I det här numret har vi träffat Simon Stålenhag, han är ett perfekt exempel på en person som har lagt ner mycket tid på sin passion och nått framgång. Han berättar om hur han som liten studerade biologiböcker, ritade av dinosaurier och hela tiden lärde sig nya saker. För det är passion det handlar om, fråga vilken jazzmusiker eller konstnär som helst. Anledningen till att vi lägger ner all tid beror ju på att vi älskar det vi gör. Vi älskar kicken man får när man har skapat något riktigt bra. Vi älskar kicken man får när man har haft en lång svacka och sen hittar inspirationen igen.

Svackor kommer hela tiden, det är bara att vänja sig. Ibland är de så djupa att man funderar på att lägga av. Man tänker att det vore så mycket lättare om man bara tog ett vanligt kneg. Jag tror att personerna som lyckas är de som gång på gång tar sig igenom sina svackor, det är de som aldrig ger sig och ständigt har ett klart mål framför sig. Målet att alltid bli bättre och att utvecklas. Det gäller att prova nya saker och att inte vara rädd för förändring.

Ett citat som jag ofta återkommer till är detta:
“Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.” - Albert Einstein

Ha det i åtanke nästa gång du känner dig tom på inspiration, det skadar inte att prova något nytt. Något man alltid får höra är ”skaffa dig ett eget uttryck, en egen stil”, men hur gör man det? Det är verkligen lättare sagt än gjort. Jag tror att det är något som växer fram långsamt, om du hela tiden experimenterar och provar nya saker så kommer det där egna uttrycket att visa sig sakta men säkert.

Försök alltid att skapa saker som DU älskar, bry dig inte om folk runt omkring dig och deras åsikter. Tänk aldrig att något blir konstigt eller för flummigt, det existerar inte. Så fort du känner att ”det här har jag faktiskt aldrig sett förut” är du på rätt väg. Det kan vara små detaljer som gör att ditt verk känns unikt på något sätt. Det som alltid väger tyngst är din idé. Det är i idéstadiet du bör lägga mest tid, om du har en klar bild av slutresultatet är det också lättare att komma igång. Att sätta sig vid ett tomt papper och förvänta sig att inspirationen ska spruta dig i är önsketänkande. Börja i andra änden, vad vill du förmedla? Vad ska betraktaren känna? Något som alltid skiner igenom är passion, om du har lagt ner din själ i ett projekt kommer det synas. Det är en garanti.

Ovanför min säng hänger det en tavla som jag har gjort. ”WORK HARD” står det med fet text, det tänker jag fortsätta med.

Om det är tråkigt, varför gör du det?


Av Aron SundbergVad ska du bli när du blir stor? Den frågan har vi alla fått och en del har svaret, men många har inte en aning. Att förstå vad man vill syssla med när man blir ”vuxen” är inte alltid så lätt. Idag finns tusentals utbildningar och man kan plugga nästan vad som helst. Men det finns några saker som för mig är självklara i valet av utbildning.

En grej som slog mig när jag började studera var att jag direkt hade hittat rätt. Varje dag är utmanande och lärorik, och på helgerna vill jag bara att det ska bli måndag igen. Det är kul att gå till skolan.

För mig känns det självklart att det man pluggar ska vara kul. För då kommer ditt framtida yrke också vara roligt. Hela tiden hör jag från vänner som pluggar hur tråkigt det är och att skolan bara är jobbig. Eller vänner som pluggar till civilingenjör till exempel men fortfarande inte förstått vad det är de egentligen gör. Inget ont om civilingenjörer, men VAD är det ni gör egentligen?

För mig är det en gåta hur man dagligen kan gå och göra något som man tycker är tråkigt. Och när man tänker på det låter det ju helt bisarrt. Gör något som du tycker är roligt, för du kommer lära dig så jävla mycket mer än om du tvingar dig igenom studierna. Och tänk inte så mycket på hur arbetssituationen ser ut, eller om du kommer tjäna mycket pengar. Har du roligt så kommer du att jobba hårt och bli duktig på det du gör, och då kommer du till slut att få ditt drömyrke. Kan du tjäna mycket pengar på samma gång har du fått jackpot, kanske. Men om du inte älskar det du gör så spelar det ingen roll hur stor lönen är, det kommer fortfarande vara jobbigt att gå upp varje morgon.

Men hur ska man då göra för att hitta det man tycker är roligt? För mig handlade det om att gå igenom intressen jag haft i mitt liv och se om jag kunde utveckla dessa till något mer. Som liten var teckning och kreativitet en stor del av mitt liv, men jag ville inte bli konstnär. Tillslut insåg jag att grafisk form var något jag borde testa. Och det var rätt. Det här är ingen formel på hur det fungerar, och jag är säker på att det finns civilingenjörer som älskar sitt jobb. Men fundera på vad du verkligen tycker om att göra, och hur du kan få göra det i ditt framtida yrke. Sen är det bara att köra, och har du tråkigt, då är det fel.

Pengar borde inte vara ditt mål


Av Lucas LöfI så fall är du i fel bransch.
Den här branschen handlar inte om att klättra upp för lönestegar eller jaga nästa bonus. Den handlar inte om att bli ekonomiskt oberoende eller att kunna leva som en rockstjärna. Den handlar om att jobba stenhårt för småpotatis. Den handlar om att jobba övertid utan ersättning ända in på morgnarna. Den handlar om att ta med sig jobbet hem, på bussen, framför TV-apparaten, i duschen, vid matbordet och i drömmarna.

Den handlar om fantastiska människor, kunder som medarbetare, mottagare som sändare. Den handlar om att ha ett yrke man kan känna sig utmanad och inspirerad av dag in och dag ut. Den handlar om att skapa, att brinna, att testa nya saker, att träffa människor och att göra det man älskar.

Att ha ett yrke som faktiskt ger dig någonting mer än materiella ting och pengar borde vara ditt mål. Ett yrke som du kan känna att du brinner för, och som är värt att lägga ner den största delen av din vakna tid på. För varför dras med ett yrke du inte känner för, när det utgör en så stor del av ditt liv? Om man drar sig för att gå ur sängen på måndagar är man på fel ställe.

Detta är varför jag satsar på en karriär inom den här branschen, och det borde vara varför du också gör det. Om du inte känner detta, så fortsätt sök. Man ska aldrig nöja sig med någonting man inte känner att man brinner för till fullo. Utforska dig själv och vad du verkligen vill istället för att hoppa på första bästa utbildning, och vänta tills du vet. För när man väl vet, det är då man känner det driv som krävs för att skapa stordåd.

Ta en paus


Av Markus BülowAtt ta ett break, en paus, en kaffe eller en fem-minutare vid pingisbordet är alla sätt att låta hjärnan vila en stund. I den här branschen är det särskilt viktigt att skapa tillfällen för att koppla bort jobbet en stund och tänka på något helt annat. Sitter man dessutom framför en datorskärm större delen av dagen så kräver kroppen en svängom.

Till viss del tror jag det handlar om att vänja sig vid datorskärmen men i många fall så tror jag att man glömmer av hur vi är skapta egentligen. Vi är trots allt djur som till en början jagade lunchen med en stenyxa i handen. Idag består jakten för många bara av att välja bland färdig portionslagad mat i affären. Om vår hjärna inte får stimulans genom ett avbrott från stillasittandet blir vi till gråstenar.

Visst har vi utvecklats och det finns mängder med nya sätt att aktivera sig. Men det finns alldeles för många som anser att jaga i frysdisken är lagom utmaning för kroppen. Jag tror att det finns en direkt koppling mellan att vara aktiv och att nå framgång inom sitt yrkesområde. Det handlar om att lära känna sig själv på ett annat plan. När man inser vad man är kapabel till rent fysiskt växer självförtroendet. När man ger hjärnan möjlighet att skapa stordåd med de fysiska förutsättningarna kroppen har så ser vi lättare saker från andra vinklar. Man får nya perspektiv, tankar går i andra banor och problem man kämpat med får plötsligt en lösning. Det låter som att jag har den ultimata förklaringen till alla problem på denna jord, och så är inte fallet. Men tillför man bara regelbunden fysisk aktivitet så garanterar jag i alla fall någon form av förbättring. Märker man ingen skillnad är det kanske jobbet det är fel på.

Det behöver nödvändigtvis inte vara att jaga med stenyxa. Gör en slangbella och kör slangbella-orientering eller kör 27tums-pingis på en datorskärm. Det behöver inte heller vara en aktivitet som gör att du svettas sönder din nya skjorta, du kan ju alltid printa ut Arnold i naturlig storlek och tejpa över din kropp för att sedan gå till affären och handla lite portionsförpackad mat. Vissa aktiviteter kanske passar bäst efter arbetstid, andra passar alldeles utmärkt för att lämna stillasittandet för en kort stund. Det viktigaste är att du tar en paus för att tänka på något helt annat och utmanar dig själv på nya områden.

Detta är en för liten skärm. GEIST bör upplevas på någonting större.